Πέμπτη 9 Σεπτεμβρίου 2010

ΠΟΣΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ ΑΝΤΕΧΕΙΣ Σ' ΕΝΑ ΣΑΒΒΑΤΟΚΥΡΙΑΚΟ;

'Ολοι όσοι γεννηθήκαμε και ζήσαμε στη Σαλονίκη,αυτές τις μέρες θέλουμε ή νιώθουμε πως πρέπει να μιλήσουμε γι αυτή.
Ξανά και ξανά,βουτιές στη μνήμη,στη γεύση,στη μυρωδιά,στο ύφος,στο στυλ,στα πρόσωπα,στα στέκια,στις γειτονιές - ό,τι θυμόμαστε χαιρόμαστε,ό,τι νοσταλγούμε κυνηγάμε,όσα νιώθουμε τα μοιραζόμαστε...

...Αρκεί να μην ξαναδιαβάσουμε ποτέ τη φριχτή και γελοία φράση..."Θεσσαλονίκη,η ερωτική πόλη".
Επιβάλλεται να γίνει ενδελεχής έρευνα ποιος χρησιμοποίησε πρώτος αυτή την ηλιθιότητα και,αφού νομοθετήσουμε την επαναφορά τού δημόσιου εξευτελισμού,να τον μεταφέρουμε ντυμένο Μεγαλέξανδρο στην πλατεία Αριστοτέλους,να τον δέσουμε σε πάσαλο,τριγύρω μεγάφωνα θα παίζουν κυρήγματα 'Ανθιμου,διαγγέλματα Παπαγεωργόπουλου και ποντιακά και σκυλοτράγουδα Ψωμιάδη μέχρι να φωνάξει ΗΜΑΡΤΟΝ!,ενώ από κάτω θα του πετάμε μπουγάτσες,γεμιστά τσουρέκια,τρίγωνα Πανοράματος και καζάν ντιπί.

Χαζεύω τις ειδήσεις για το 4ήμερο διακοπ...ε!..κυβερνητικό πρόγραμμα μετακόμισης στην πρωτεύουσσα της Μακεδονίας (μας).

Ο πρωθυπουργός Γιώργος δεν τόλμησε να σταματήσει αυτό που ο αντιπολιτευόμενος εαυτός του θεωρούσε παρακμιακή αναχρονιστικότητα,την υποχρέωση όλου του κεντρικού μηχανισμού για εθνεγερτήριο ταξιδάκι αναψυχής,με γραμματείς κι υπουργούς και φαρισαίους κομματικούς,κι όλο τον παράπλευρο συρφετό,να ξοδεύει κρατικό χρήμα μόνο και μόνο για να μη θιχτεί το κομπλεξαρισμένο προφίλ "συμπρωτεύουσσας" ψύχωσης.

Και θα τ' ακούσει κιόλας,ήδη χαζεύω το μηντιακό κύκλωμα αγκαλιά με όσους έχυναν πατριωτικά δάκρυα για την κατάργηση του υπουργείου Μακεδονίας-Θράκης,όλοι μαζί να κυνηγούν τιμολόγια ξενοδοχείων κι αποδείξεις ταβερνείων καταγγέλοντας με λύσσα την πρωτοφανή σπατάλη..

Υπέροχες σκηνές!
Χειροκροτήματα,εγκαίνια,εκδηλώσεις...
Ο πανταχού παρών και τα πάντα δακρύβρεχτωνπληρών Λοβέρδος και η αδάμαστη Κατσέλη παρέστησαν σε γκαλά επιχειρηματικότητας/ανανεώσιμων πόρων/ασφάλισης/εργασιακής καινοτομίας- ή κενο τομίας;-,δεν ξέρω,δεν θυμάμαι ακριβώς τί και καμιά σημασία δεν έχει ποτέ για κανέναν..

Α!,ναι! Ο Γιώργος γευμάτισε με,κι ευλόγησε τους δύο πιο άτυχους ανθρώπους της σεζόν,το πρόβατο επί σφαγή κ.Μπόλαρη,υποψήφιο θύμα κανιβαλισμού απ' τον φορτωμένο και με εισαγγελικές κακουργηματικές περγαμηνές τηλεστάρ Πανίκα και τον ταυρομάχο κ.Μπουτάρη,που το σύνολο του πρασιναραχνιασμένου θηριώδους κομματομηχανισμού ορέγεται ως πληγωμένος ταύρος να τον κάνει κομματάκια και να τον περιχύσει με κρασί παραγωγής του για καλύτερη γεύση.

Και το κλου,η κορύφωσις,όλος ο ανασχηματιζόμενος θίασος συνεδριάζει πλήρει αναπτύξει υπουργικού συμβουλίου και ανεβάζει το έργο "η κυβέρνηση μετατρέπει τη Θεσσαλονίκη σε ατμομηχανή ανάπτυξης" και μάλιστα σε ανακαινισμένη αίθουσα του Οργανισμού Λιμένος,με φόντο το Θερμα'ι'κό.
Προτείνω εμφάνιση γκεστ σταρ στην τηλεοπτική αναμετάδοση τον Θόδωρο Αγγελόπουλο,να γυρίσει πλάνα για την επόμενη ταινία,αφού λατρεύει συννεφιές κι ομίχλες,τα καλύτερα φλύαρα λόγια,ομιχλώδη μπλαμπλά,συμβατικές αρλουμπολογίες κι υποσχεσιολαγνεία για την πόλη κόσμημα των Βαλκανίων,κέντρο ανάπτυξης του Σύμπαντος και διαγαλαξιακή πρωτεύουσα συνάντησης πολιτισμών.
Να μπουκώσουν οι ιθαγενείς,να ηρεμήσει το παπαδαριό,να σκιρτήσουν οι πατριδοτραμπούκοι.

Αναρωτιέμαι πώς δεν σκέφτηκε κανείς,αντί για υπουργικές συσκέψεις,να οργανωθεί ένα μεγάλο κυβερνητικό τσιμπούσι!
Να τους πάει ο Γιώργος για ούζα,να πλακωθούν στα μεζεκλίκια,να το ρίξουν στους χορούς και στα τραγούδια,θα γνωριστούν καλύτερα και θα συσφίξουν τις σχέσεις,'Αννα και Φώφη αγκαλιασμένες θα σιγοντάρουν τον Παπουτσή σε τριτοσεπτεμβριανό ζε'ι'μπέκικο,ο Παύλος θα ξεσφίξει τη γραβάτα να φανεί το γυμνασμένο στέρνο,ίσως πείσει και την πράσινη Τίνα ν' αφήσει το πράσινο τσάι και να πιει πράσινη ρετσίνα Μαλαματίνα...

Πιο αληθινές εικόνες μού μοιάζουν από τις "δράσεις που συνδυάζουν κοινωνικούς σκοπούς κι επιχειρηματικότητα"...κι άλλες σοσιαλιστικές κοτσανογλωσσοπλασίες.
Αφήστε τους τύπους και ρίξτε το στις μάσες,να γεμίσει μυρωδιά αλκοόλ,κάπνα τσιγάρα και μπαγλαμαδάκια λάγνα ερωτιάρικα...
'Ισως τότε κάτι ν' αναδυθεί από την..ερωτική πόλη των κλισαρισμένων συνηθειών που έγραφα στην αρχή.

Επιμένω για το τοπίο στην ομίχλη,ποντάρω στις πληροφορίες των μετεωρολόγων που μιλούν για κακοκαιρία και ζηλεύω.
Ζηλεύω που θα χαλάσει ο καιρός.

Και όχι γιατί μια καταιγίδα θα σώσει τη Σαλονίκη από το ετήσιο φεστιβάλ των μολότωφ και της τουριστικής επαναστατικότητας- είναι γνωστό ότι οι στρατιώτες της ανατροπής είναι ευαίσθητοι και ζαχαρένιοι και με παλιόβροχο δεν αντέχουν αντίσταση και πάλη...

Ζηλεύω γιατί η βροχή είναι η αγαπημένη μνήμη μου Θεσσαλονίκης.
Για την ακρίβεια,η ώρα που ο καιρός σκοτεινιάζει κι αλλάζουν τα χρώματα και θα βρέξει..(περίπου σαν το πλάνο που βλέπετε φόντο στη σελίδα)...

Δούλευα δίπλα στο λιμάνι,στη Λεωφόρο Νίκης,σχολούσα λίγο μετά τις 8,ώρα δειλινού προτιμούσα μέρες με μωβ βαριά σύννεφα χρωματισμένα από κλεφτές χαραμάδες κατακόκκινου ήλιου,έβγαινα στο πλακόστρωτο την ώρα που έπεφταν οι πρώτες σταγόνες,μαύριζε μετά ο ουρανός,αστραπές κι άρχιζε μπουρίνι - κι εγώ ηρεμούσα απ' την ένταση κι ησύχαζα,μουσκεμένος κι έτοιμος για ονειροταξίδια,μιαν ώρα δρόμος ώς το Ποσειδώνιο,παραλία,κύματα αφρίζοντα,τα ζευγάρια τρέχουν τρομαγμένα,βαρεμένοι σπόρτσμεν γλυστρούν και τσακίζονται,γριούλες τραβολογιούνται από λυσσασμένα κανίς - κι η βουή της πόλης εξα'υ'λωμένη με τον ήχο της βροχής μελωδία.

'Ολα τα σχέδια για τη ζωή και το μέλλον έτσι τάφτιαξα,περπατώντας στην παραλία με κεραυνούς και καρεκλοπόδαρα - θα μεγαλώσω...θα μάθω ν' ακούω...θα διαβάζω πιο πολύ...θ' αλλάξω...θα ερωτευθώ ώς το μεδούλι...θα μάθω να οδηγώ...θα βρω άλλη δουλειά...θα σε ξεχάσω...θα φύγω να σωθώ... - όλα θάλασσα,όλα μούσκεμα,όλα Θεσσαλονίκη.

Τόσο μακριά απ' τους παρείσακτους κηφήνες εξουσιαστών.
Τόσο μακριά απ' τους υποχρεωμένους κι αφιερωμένους στην αναγέννηση της πόλης - διά μέσου εδραίωσης της παρουσίας Τους,κι ξαφνικής αύξησης της περιουσίας Τους...


'Οσοι δ ε ν γεννηθήκατε κι όσοι δ ε ν ζήσατε στη Θεσσαλονίκη μην διαβάσετε λέξη,κι αν διαβάσετε,μην πιστέψετε κανέναν μας.
Αν τύχει και πάτε ή βρεθείτε ποτέ εκεί,απλώς βγείτε βόλτα,μιαν παράλληλη περπατησιά με την παραλία χαζεύοντας τον ορίζοντα.
Θα φτιάξετε τη δική σας ιστορία.
Θα είναι η καλύτερη.
Θα τα βρείτε όλα μέσα σας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου