Κυριακή 5 Σεπτεμβρίου 2010

ΑΝΑΣΧΗΜΑΤΙΣΜΟΣ ΣΕ ΖΩΝΤΑΝΗ ΜΕΤΑΔΟΣΗ

Παρατηρώ το σώμα των δημοσιογράφων όταν μιλούν στις ειδήσεις για τα σενάρια ανασχηματισμού κι εκλογών...

Σφίγγονται τα χέρια τους,τεντώνονται οι μυς του προσώπου,γυαλίζει το μάτι τους.
Είμαι βέβαιος αν ήμουν δίπλα τους,ιδρώτας θα κυλούσε στο λαιμό τους,κι αν ήταν γυμνοί σ' ένα κρεβάτι,μια πληροφορία,πως,ας πούμε,η Τίνα Μπιρμπίλη θ' αντικατασταθεί από τη Σούλα Μπούλα,θα τους προκαλούσε οργασμό ή πρόωρη εκσπερμάτιση.

Σχεδόν τους λυπάμαι,γελάω και μερικές φορές βαριέμαι αφόρητα.
Γι αυτούς,το βλέπεις,το νιώθεις,αποτελεί κορύφωση και υπέρτατη ηδονή,το ρεπορτάζ και το κυνήγι, μα να το πουν ένα δευτερόλεπτο πριν συμβεί,η αγωνία να μεταδώσουν το παρασκήνιο,τί προηγήθηκε στο μυαλό τού Γιώργου,πώς αντέδρασε ο μακαρίτης υπουργός,πώς χασκογελούσε ο ψάρακας στην Μεγάλη του Μαξίμου Σχολή...

...Μα είναι τόσο ασήμαντο για την αληθινή ζωή,την Κυριακή ή τη Δευτέρα μας,άσπρος γάτος-μαύρος γάτος,αρκεί να πιάνει τα ποντίκια,σκασίλα μας ποιος θα γίνει υπουργός,αν ο πρίγκηψ των Τουριστικών Ακινήτων Γερουλάνος αναδομηθεί κι αν δακρύσει (πάλι!πάλι!) ο Λομβέρδος στον αποχαιρετηστήριο λόγο του στο πολυπληθές υπαλληλικό του προσωπικό κλακαδόρων.

Οι υπουργοί δεν είναι οι πρωταγωνιστές για τις βραδυνές παραστάσεις των μήντια.
Να δουλέψουν μπορούν;
Να βρουν μια ιδέα και να την υλοποιήσουν;
Να βρουν,έστω μία λύση,για δέκα προβλήματα;
Να έχουν στο νου τους οποιαδήποτε δράση,εκτός από το πότε βγουν για χαριτωμενιές στο MEGA;

Γιατί,δεν αμφιβάλω,αυτό είναι το "κύρος" στο "έγκυρο" δελτίο που χαζεύουμε όλοι- το αλισβερίσι τύπου/εξουσίας,οι φανερές προτιμήσεις (Βενιζέλος-Ντόρα),οι κρυφές πλάτες (Πάγκαλος-Κουβέλης),οι αγαπημένοι να μισούμε(Λούκα-Παπουτσής),και λοιποί συσχετισμοί συμφερόντων,συνηθειών,αλληλοκαρφωμάτων,εμπιστοσύνης βάσει φιλικών σχέσεων,ειδικών κονδυλίων και ταξιδιών/δώρων...

...Θυμάμαι όταν η Αριστέα Μπουγάτσου δημοσίευσε στην Ελευθεροτυπία τα εισιτήρια και τις προσκλήσεις για τα ταξίδια και τα τραπεζώματα "του κυρίου και της κυρίας Παύλου Τσίμα" πληρωμένα όλα από τη Ζίμενς,ο εξαίρετος,ευγενής και πάντα! αριστερός δημοσιογράφος έστειλε επιστολή που έλεγε,ναι, πήγα ναι, η Ζίμενς πλήρωνε,δεν είναι δα και κάτι κακό,συνηθίζεται οι εταιρίες να προσφέρουν πακέτα φιλοξενίας,μ' έχει στείλει και η VODAFON στο γκραν-πρι φόρμουλα της Κωνσταντινούπολης...και,ρε παιδιά,δεν σας είπα,ο κύριος Χριστοφοράκος είναι συμμαθητής και φίλος μου απ' τα φοιτητικά χρόνια...

Αυτό που ο κ.Τσίμας θεωρεί φυσικό,αυτό ακριβώς έπεσε κεραυνός εν αιθρία στην αφελή,άδολη και αγνή λατρεία μου για το μυαλό και την προσωπικότητά του,αυτό,να πιστέψω κάθε λέξη,κάθε άποψη και κάθε κριτική που κάνεις για ένα σκάνδαλο διαφθοράς - αρκεί να τα γνωρίζω τα τακίμια σου απ΄την αρχή,την ώρα που μαθαίνουμε,που πρωτακούμε το όνομα Χριστοφοράκος, να έχεις τη μαγκιά να βγεις και να πεις,"αγαπητοί μου αναγνώστες,φίλοι τηλεθεατές,μάθετε είμαι κολητάρι του Μιχαλιού,έχουμε φάει μερικά σνίτσελ μαζί,έχω φιλοξενηθεί σε κάτι σουίτες απ' αυτόν,κι έτσι ό,τι σας πω από σήμερα και μετά,να τα φιλτράρετε αλλιώς"....στο ξεκίνημα,όχι αν και όταν κρεμαστείς στα μανταλάκια...

Κάπως έτσι διαλύονται οι "μύθοι" ,έπαψα να δένομαι συναισθηματικά με όποιον υπογράφει κείμενα που ταυτίζομαι,στα μεγάλα σαλόνια δεν έχει αλήθειες,στις ελίτ δε χωράνε ευαισθησίες,άργησα να το αποδεχθώ και να το ψειρίζω-αυτό κάνουν χρόνια τώρα πολλοί,να ψάχνουν πίσω απ' τις λέξεις,σε ποιαν επιρροή ανήκει το κανάλι,σε ποια παρέα συμφερόντων ο μεγάλος σχολιαστής,σε ποιαν αυλή μοιράζονται προσκλήσεις,ποιο λογιστήριο διακινεί μαύρες επιταγές...πόσα χρόνια έχει καταρρεύσει ο μύθος του ανεξάρτητου,αδέσμευτου "λειτουργού"τύπου...και γιατί όχι άλλωστε,πώς ειρωνεύονταν μετρώντας αυγοβραστήρες και λεμονοστίφτες των συνεταίρων τους πολιτικών,ας βρούμε κι εμείς ποιος πιστώνει (πάντα ιδεολογικά,βέεεβαια!) την "αντικειμενικότητά" τους.

Μένω λοιπόν,σήμερα από περιέργεια,καρφωμένος στις ειδήσεις.

Πλησιάζει η λαμπρή ώρα του πρώτου ανασχηματισμού - αν και το κλίμα μοιάζει με ανάρτηση κηδειόχαρτων και νεκρολογίας ανδρών επιφανών -.

Η κυβέρνηση αλλάζει.
Σας βλέπουμε άρχοντες της ενημέρωσης,σας ακούμε.
Ακούστε κι εσείς πως αυτό δεν σημαίνει ότι σας εμπιστευόμαστε,πως σας επικροτούμε,δεν έχει πια αγάπη και θαυμασμό το συμβόλαιο της τηλεθέασης,είμαστε χρόνια υποψιασμένοι.

'Αντε!...5...4...3...2...1..

...Τα μαχαίρια ακονίζονται,τα νύχια λυμάρονται,οι γραβάτες σφίγγονται,το δηλητήριο ανακατεύεται στο σάλιο της πρώτης ατάκας...- αρχίζουν τα γεγονότα στις 8 !!!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου