Κυριακή 12 Σεπτεμβρίου 2010

3 ΜΕΡΕΣ ΣΟΣΙΑΛΙΣΜΟΥ ΜΕ ΜΠΟΥΓΑΤΣΑ ΒΑΡΔΑΡΗ

Ημερολόγιο εντυπώσεων και φανταστικών εικόνων απ' την τριήμερη απόβαση τού κράτους των Αθηνών στην "συμπρωτεύουσσα"...


ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 10-09-2010


Το τελευταίο πούλμαν που ο λαός υποδέχθηκε με χαρές κι αλλαλαγμούς ήταν θυμάμαι αυτό με τον Όττο Ρεχάγκελ και τους παίχτες τού Ζαγοράκη,νικητές και τροπαιούχους με την κεφαλιά του Χαριστέα στο ποδοσφαιρικό θαύμα του 2004.
Μέσα σε παραζάλη,1.000.000 Αθηναίοι απέκλεισαν τους δρόμους στη διαδρομή Αεροδρόμιο-Παναθηνα'ι'κό Στάδιο,σ' ένα παραμύθι μαζικής υστερίας,που φυσικά δεν υπήρξε ποτέ και είναι ανάμνηση παλιά,γαλάζιο γράμμα στο συρτάρι.

Στη Θεσσαλονίκη,Παρασκευή πρωί,ο Γιώργος έβαλε τους υπουργούς του στο άσπρο πούλμαν (χρώμα συμβολικό,αγνότητας κι αθωότητας) και πήγαν εκδρομ...ε!...βόλτ...ε!...στο λιμάνι για συνεδρίαση.
Φαντάστηκα πως κάποια στιγμή θ' ανοίξει ο πρωθυπουργός την πόρτα και θ' αρχίσει να πετά στον αέρα χαρτονομίσματα,εν είδη ανθρωπιστικής βοήθειας,ό,τι περίσσεψε απ' τις οικονομίες που εξοικονόμησε ο κ.Παπακωνσταντίνου κλείνοντας μονόκλινα δωμάτια κι όχι σουίτες στο Μακεδονία Παλλάς - ευτυχώς ο πρόεδρος δεν μπήκε στο λεωφορείο της χαράς κι απεσωβήθη ο λα'ι'κισμός.

Αναρωτήθηκα επίσης τί μουσική άκουγαν στη διαδρομή,ποιο άσμα έβαλε ο οδηγός στα μεγάφωνα να μερακλώσει η γαλαρία.Πιο ταιριαστό μού φαινόταν το "ντε βρε γα'ι'δαράκο ντε" και το "νιάου βρε γατούλα",τραγουδάκια εκδρομής κι αυτά,απ΄το "ξύλο βγήκε απ' τον Παράδεισο"...αλλά το όλον ΠΑΣΟΚ πιθανόν να πρόκρινε πάλι Χατζιδάκη,αλλά με την Μελίνα,απ' το "Ποτέ την Κυριακή",εκεί που πάλι στο τέλος όλοι μαζί πάνε στην ακρογιαλιά...

Άραγε το πούλμαν συνάντησε στη διαδρομή του τα μέλη του ΠΑΜΕ,που είχαν,συμβολικά κι αυτά,αποκλείσει την είσοδο του Λευκού Πύργου υψώνοντας το πανό της αντίστασης;Θυμίζω τ' όνομα Λευκός έμεινε ως εξαγνισμός απ' τα φριχτά βασανιστήρια που τραβούσαν όσοι φυλακισμένοι είχαν τη χαρά της παραμονής εκεί,κι αν είχαν χιούμορ οι ΚΚΕδες θα μιλούσαν για το γκούλαγκ της Τουρκοκρατίας.

Σε κάθε περίπτωση,ευτυχώς που το υπουργικό συμβούλιο προγραμματίστηκε Παρασκευή και όχι Δευτέρα. Δευτέρα πρώτη μέρα στα σχολεία,ο πρόεδρος Γιώργος που αρέσκεται στους συμβολισμούς θα τους έσερνε με σχολικό.

Αν κάποιος έβλεπε το εν λόγω συμβούλιο στην τηλεοπτική κρατική υποχρεωτική αναμετάδοσή του και δεν ήξερε πρόσωπα και πράγματα κι ερχόταν πρώτη φορά στην Ελλάδα,θα ορκιζόταν πως πρωθυπουργός είναι ένας νταβραντισμένος κύριος μ' ευφράδεια ομιλίας,τον λένε Ευάγγελο Βενιζέλο και πήρε το λόγο από έναν συμπαθή φαλακρό με μουστάκι,προφανώς πρακτικογράφο/στενογράφο,τον Γιώργο Παπανδρέου.Δήθεν τού ζήτησε να μιλήσει για τα θέματα τού υπουργείου του,ο πληθωρικός "παρ' ολίγον αρχηγός" έβγαλε διάγγελμα Μέγα Θεσσαλονικάρχη,να ταπώσει τους υποδεέστερους,να δείξει ποιος είναι το αφεντικό κι ο τελετάρχης στη Βόρειο Ελλάδα.

Τί έκαναν οι υπουργοί κι ο πρόεδρος μετά την πολύωρη συνεδρίαση,δεν έμαθα.
Μάλιστα τηλεφώνησα τους κουμπάρους μου,μήπως κι ειδοποιήθηκαν απ' το Μαξίμου/παράρτημα Λιμάνι,για πρόσκληση σε γεύμα απ' τον Γιώργο,στα πλαίσια τόνωσης του ηθικού των παραμελημένων Σαλονικιών,μπορεί να τους επέλεξε τυχαία για τσιπουράκι ενδεικτικής επαφής με τον πολίτη κι επιδίωξης της κυβέρνησης να μη νιώθουν βήτα κατηγορίας σε σχέση με το κατεστημένο των Αθηνών..
Δεν απαντούν,φαντάζομαι όπως όλοι οι αυτόχθονες Σαλονικιοί,έκλεισαν πόρτες και παράθυρα,κατέβασαν στόρια και τηλέφωνα και κλείστηκαν στο καταφύγιο,να περάσει η λαίλαπα "επισκέψεων αρχηγών" στη ΔΕΘ- μετά θα δώσουν σημείο ζωής.


ΣΑΒΒΑΤΟ 11-09-2010


Το Σάββατο ξημέρωσε γαλήνιο για τους αντιεξουσιαστές της εξουσίας.
Μ' αρέσει να επαναλαμβάνω την αντίληψή του Γιώργου,πράγματι το πρώτο που σκέφτεσαι βλέποντας αυτούς τους σοφούς υπουργούς - τον Παπουτσή,τον Πάγκαλο,τον Καστανίδη,τη Διαμαντοπούλου- είναι ότι κανείς τους δεν είναι εξουσιαστικός τύπος,ποτέ αυτοκόλλητος με τίτλο/μερτσεντέ/κλητήρα/υπάλληλο υποκλίσεων....ω!ναι!,,,θυσιασμένοι στην εξυπηρέτησή μας,ταγμένοι στην πρόοδό μας,σκασμένοι στη στενοχώρια μας,δακρυσμένοι στη φτώχεια μας...Μα πόσο ΖΩΑ μάς θεωρούν οι σύμβουλοί του και το γράφουν και το ξαναγράφουν...κι εκείνος το εκφωνεί και το ξαναλέει...

Εκτός αν ο Γιώργος προσπαθεί με τον τίτλο "αντιεξουσιαστές της εξουσίας" να περιγράψει την Ημέρα Εθνικής Εορτής τους.
Διότι πλέον,το Σάββατο δεν είναι μέρα Εγκαινίων,είναι μέρα Επεισοδείων.
Και μένει να καθιερωθεί και θεσμικά.Αφού αυτά όλοι περιμένουν,αυτά όλοι προγραμματίζουν,αυτά ονειρεύονται τα κανάλια,γι αυτά μαζεύονται κάμερες απ' όλο τον κόσμο.
Να πέσει το ξύλο,να ιδρώσει ο εκφωνητής,να τρίψει τα μάτια του κλαίγοντας ο πολεμικός ανταποκριτής στην Εγνατίας,να ζουμάρεις "Πλατεία ΧΑΝΘ-Άγριο ξύλο".
Γι αυτό προτείνω να καθιερωθεί σαν Εορτή Αντοχής της Δημοκρατίας.
Του Αγίου Μπλοκ των Αντιεξουσιαστών.
Τα μπλοκ και τα κλομπ.
Μην πάει στράφι και η παρουσία και φιλοξενία όλης της αστυνομικής δύναμης της Ελλάδας,μια πόλη κλούβες και κράνη,περιπολικά και Ζητάδες,στρατικοποιημένες απαγορευμένες ζώνες...τόσο γλέντι για να γιορτάσουν οι πολίτες...τί να πω.

Το πρωινό των εγκαινίων κύλησε ήσυχα σχεδόν,μόνο ένα παπούτσι επιχείρησε να κινηθεί αιωρούμενο προς τον πρωθυπουργό,από έναν αγγαλομαθή ιατρό που το είχε υποσχεθεί αποκλειστικό πλάνο στο BBC,κρίμα,μ' ένα φραπεδάκι,ένα κεσεδάκι γιαούρτι,μια μπογιά,καλύτερος τζερτζελές θα προκαλείτο.

Ευτυχώς,οι άντρακλες οι θεριακλήδες ιδιοκτήτες φορτηγών αισθάνθηκαν καλύτερα το κοινό χαβαλέ αίσθημα,βέβαια δεν βρήκαν εύκαιρο τον Γιώργο,αλλά εντάξει,και ο συνετός εκλεκτός έμπορας Κωνσταντίνος Μίχαλος που βρέθηκε τη λάθος ώρα στη λάθος διαδρομή,ήταν μια θαυμάσια λήψη για τις κάμερες,τώρα βρωμόξυλο το λες,πώς ένας κουστουμαρισμένος κυριλέ τύπος μεταμορφώνεται σε Κεντέρης-σπρίντερ να γλιτώσει ένα λυντσάρισμα...ΟΚ,βγήκε το πλανάκι για τα δελτία των 8.

Αντιθέτως,δεν εντυπωσιαστήκαμε απ' τα κεντρικά επεισόδεια του απογέματος.
Οι δυνάμεις αντίστασης και πάλης έναντι τού Μνημονίου,εμφανώς ταλαιπωρημένοι απ' το ταξίδι με πούλμαν ώς τη Σαλονίκη δεν είχαν το πάθος και τη φρεσκάδα για μπάχαλο όπως αυτό που απολαμβάνουμε εδώ στην Αθήνα,ενώ εμφανώς πιο ξεκούραστοι φάνηκαν οι άνδρες σωμάτων ασφαλείας - χαρούμενοι προφανώς είτε που απαλλάχθηκαν απ' τον Χρυσοχο'ί'δη,είτε για να δείξουν καλό πρόσωπο στο νέο αφεντικό τους Παπουτσή.
Κάτι ψιλές,κροτιδούλες,λίγη κλωτσοπατινάδα,κάτι προσπάθησαν οι πρωτοπόροι τού κινήματος "κάφτα όλα να γουστάρουμε" αριστεριστές...γενικά ψιλοβαρεθήκαμε περιμένοντας μια ανακαίνιση τού κέντρου της πόλης και τελικά 2-3 δακρυγόνα και καμιά μολότωφ...τί να πω,δυσφήμιση της ανώτατης εκπαίδευσης επαναστατών η τόση πλήξη!

Εξαιρετική η ομιλία για την κατάσταση της οικονομίας.
Της οικονομίας της Μοζαμβίκης.
Και άλλων αφρικανικών μπανανιών.

Για τη ελληνική πραγματικότητα,οι σαφείς,αναλυτικές κι εύστοχες επισημάνσεις του πρωθυπουργού μας αποτελούν εξαίρετο υλικό για τον Γιώργο Καπουτζίδη,να γράψει μια νέα κωμωδία μούρλια.

'Οταν δεν έχεις να τάξεις τίποτ' άλλο απ' το "ελάτε να περαιώσετε τα κλεμένα,να σώσουμε το ταμείο",όταν το δεν υπάρχει σάλιο καλύπτεται με μεταξωτές κορδέλες στα φύκια τού τέλματος,τότε το νεφέλωμα το βαφτίζεις ξαστεριά,την αρλούμπα στοχευμένο πρόγραμμα επιστροφής στις αγορές και τη μεταθάνατον ζωή,φως στην άκρη τού τούνελ.

Αυτή η "εργώδης προσπάθεια" να πειστούμε ότι κάποια στιγμή μες το χρόνο η βαζελίνη θ΄αντικατασταθεί με κρέμα ανακούφισης του πόνου στις πειραγμένες αιμορο'ί'δες,συγκίνησε τους παρισταμένους κρατικοδίαιτους χειροκροτητές που όρθιοι στο τέλος της ομιλίας απωθέωσαν τον πρόεδρο,αναλογιζόμενοι πως ώς την επόμενη ΔΕΘ ή στη φυλακή ή στην εξορία θα ξαναζήσουν τέτοια μαγεία.

Μην επιμένετε,δεν έχω ιδέα πώς ξέσκασαν τη νύχτα του Σαββάτου οι εργασιομανείς κυβερνητικοί.
Δεν είμαι καλός στο πολιτιστικό ρεπορτάζ,για μπουζούκια και μοχίτο και σως αστακοβούτυρο σε κέλυφος ουρακοτάγκου δεν ειδικεύομαι.
Επίσης κουτσομπολιό για νυχτοπερπατήματα ΠΑΣΟΚεξουσίας μόνο τις αξέχατες ανέμελες εποχές Ανδρέα είχε γκλάμουρ,χλιδή κι αναξιοπρέπεια.
Αλλά το βασικότερό μου θέμα,είναι ότι και να μάθαινα κάτι δεν θα το έγραφα,καθαρά για λόγους διαμαρτυρίας κι ένθερμης αποδοκιμασίας για τη μη υπουργοποίηση της,ειδικευόμενης στη ζωή των κλαμπουζουξίδικων μετά τα μεσάνυχτα,τελευταίας Θεσσαλονικιάς θεάς Εύας Κα'ι'λή.


ΚΥΡΙΑΚΗ 12-09-2010


Δεν ξέρω αν το πρωινό της Κυριακής το πέρασε ο πρόεδρος Γιώργος ξάπλα,μελαγχολικά αναλογιζόμενος "πως πέρασε ο καιρός,οι διακοπές τέλειωσαν και πώς γυρίζουμε στην βρωμΑθήνα και πώς θα θα περάσουν οι μέρες ώσπου να φύγουμε για το επίσημο ταξίδι στις πόλεις της καρδιάς μας Νέα Υόρκη και Ουάσιγκτον".

Δεν ξέρω αν σηκώθηκε αγριοξημερώματα για τζόκινγκ στα πλακόστρωτα της παραλίας.

Δεν έχω έγκυρη πληροφόρηση αν σκέφθηκε να ολοκληρώσει την υπόκλιση στο καθυστερημένο κατεστημένο της Θεσσαλονίκης,πηγαίνοντας στη δοξολογία του μητροπορδίτου Ανθίμου- μήπως κερδίσει κανά αντίδωρο απ' τον κάτοχο της αντιπροσωπίας "εκκλησιαστικής ψήφου" Παπαθεμελή.

'Αλλωστε το μπλοκ ρασοφόρων κυβερνώντων της Βασιλείας των ουρανών επί Θεσσαλονίκης το επόμενο σαββατοκύριακο έχει πανηγυρικό και σημαιοστολισμό ενδόξου παρουσίας Σαμαρά Αντωνίου και τέκνων,Γκιουλέκα Κωνσταντίνου και διαζευγμένων συζύγων - δεν νομίζω να ήλπιζε σοβαρά σε τέτοια αγιασμένη μετάνοια ούτε ο παναγριότατος.

Πάντως την ώρα συνεντεύξεως,ο πρωθυπουργός μας ευθυτενής,αφράτος,γελαστός και με τη συνήθη μωβ γραβάτα/συμβολισμό θλίψης,μαρασμού και μη σηματοδότησης ανάκαμψης,εισήλθε στην αίθουσα χωρίς να προσέξει το φάντασμα που πλανιόταν στην αίθουσα.

Αυτό ενός άλλου κυρίου,με τον ίδιο τίτλο εξουσίας,κάτοικο Ραφήνας με χόμπι τη συνεχή βρώση σπαλομπριζόλας,που είχε μπει στην ίδια αίθουσα αγέρωχος,θριαμβευτής,άνετος κι ωραίος 2 χρόνια πριν...και βγήκε "φυτό εσωτερικού χώρου",που λέεει κι ο σύντροφος Αλέξης Τσίπρας,χλωμός,ορντινάτζα Θεοδώρου του Καπανδριτίου,υπαλληλάκος οφσοράτου Πελεκητού,γκρεμισμένος της αλαζονίας του θρόνου Του...

Τα θυμόταν όλα αυτά ο Γιώργος;
Η καραμέλα των καλών προθέσεων πάντως ανήκει στο ιδεατό,παιδικό κι αφελές παρελθόν.
Πρώτα συμπεράσματα;
Ακριβώς αυτή η σύγκριση με το αστείο των προηγούμενων,μπροστά στον γελωτοποιό Καραμανλή να φαίνεται καθηγητής τού Χάρβαρντ,τον σώζει ακόμη.
Πετούσε την μπάλα στην εξέδρα,για όσα μέτρα πήρε είχε απαντήσεις,για τα μελλούμενα θεωρητικούρες και γενικότητες,κι αναμάσημα για το κράτος δικαίου και τον πόλεμο στη διαφθορά και τη φοροδιαφυγή...
Και σίγουρα δεν ζορίστηκε και πολύ από ερωτήσεις χλιαρές κι απαλές - είναι φανερό ότι το μηντιακό σύστημα δεν ξέρει αν πρέπει από τώρα να τραβήξει το χαλάκι κάτω απ' τα πόδια του.

Αν και το βασικό,είναι η έλλειψη πειστικής,αναλυτικής κι εμπεριστατομένης απάντησης και σχεδιασμού για το θέμα "αν φτάσουμε στην πόρτα της χρεωκοπίας,ποια άλλη διέξοδο έχουμε".

( Θαυμάσαμε και χαρήκαμε ιδιαίτερα στον τομέα "κριτική" την αντίδραση της αξιωματικής αντιπολίτευσης,τού λατρεμένου μας κόματος σεμνοταπεινότητας,της ΝΔ.
'Οπως δήλωσε επί 3ήμερον η μεσημεριανή κουτσομπόλα τού star Χριστίνα Λαμπίρη..."ακούστε με καλέ!...γιατί δεν με παίζετε κι εμένα;...θα θυμώσω και θα τσιρίξω!"...ε...συγγνώμη,κάπου το μπέρδεψα...ο Πάνος Παναγιωτόπουλος έκανε δηλώσεις,αλλά ούτως ή άλλως σα να μιλούσε στα παρασιτοσκουπίδια της μοδάτης τηλεχαύνωσης,εξυπναδούλες,ατάκες δήθεν χιουμοριστικές,πολιτικός λόγος επιπέδου κολεγίου Αυτιά - και τί σημασία έχει τί λένε,ξεδιάντροπα,αυτοί,οι γαλάζιοι ατζαμήδες,οι νοικοκυραίοι της συμφοράς,άντε να κλάψεις και στην Τατιάνα ευτελισμένε εκπρόσωπε της τεμπελιάς και της μετριότητας!)

Η απογευματινή πτήση θα έφυγε απ' τη νυφούλα τού Θερμα'ι'κού πριν το ηλιοβασίλεμα,μαζί με τον ΓΑΠ και την ομάδα εξουσίας του.
('Αραγε με Ολυμπιακή ή με AEGEAN..ή δεν έχει πια καμιά σημασία)

Τα μνημεία της Θεσσαλονίκης παρέμειναν στη θέση τους,οι στρατοί τού πατριωτικού μετώπου ενάντια στην κατοχή του ΔΝΤ επέστρεψαν στη βάση τους,στη λάγνα και ζημιάρα Αθήνα.

Βραδυάζει.
Οι κάτοικοι της "συμπρωτεύουσας" δεν θα βάλουν ξυπνητήρι απόψε,μην ξυπνήσουν Δευτέρα πρωί και το όνειρο μιας πόλης - φάρου της οικουμένης τελειώσει με παφλασμό σα σαπουνόφουσκα..
'Αλλωστε η Διεθνής Έκθεση συνεχίζει τη λειτουργία της,οι επόμενοι Σωτήρες τού Έθνους είναι έτοιμοι να εκδράμουν κι αυτοί και να τους εξηγήσουν το όνειρο...

Καληνύχτα Σαλονίκη - και καλή τύχη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου