Τετάρτη 2 Ιουνίου 2010

Η ΜΙΖΑ,Ο ΣΗΦΗΣ ΚΙ ΕΝΑΣ ΣΚΩΡΟΣ ΣΤΗΝ ΝΤΟΥΛΑΠΑ

Χτες βράδυ είχαμε γενική αναστάτωση στο σπίτι.
Αδειάσαμε όλα μας τα ντουλάπια.Όλα κάτω,όλα έξω.
Ψάχναμε,μήπως ο "κάμπινετ μαν" που τα έφτιαξε είχε σχέση με τη Ζίμενς και ξέπλυνε στη ντουλάπα μας κανά εκατομμυριάκι μίζας...
Τελικά ξεψαχνίζοντας τα πάντα,βρήκαμε δύο αγγλοελληνικά κι ένα ελληνοαγγλικό λεξικά,κιτρινισμένα απ τα χρόνια τού λόουερ-κι όσο κι αν ψάξαμε,όχι,τη λέξη "στόκος"δεν τη βρήκαμε..
..Για την υπηρεσία του υπουργείου Εξωτερικών μιλώ.Φαντάσου δηλαδή ένα κράτος που στηρίζεται στη μετάφραση,φαντάσου ένα επεισόδειο,μια αναταραχή στα σύνορα,μια πληροφορία να διακινείται,και να τη βρουν τα σα'ί'νια εκεί!Θα ξεκινούσαμε πόλεμο γιατί αδυνατούν μια στοιχειώδη σύνδεση προσώπων-ιδιοτήτων-γεγονότων.Ή ακόμη χειρότερα,δεν κατανοήσουν τους ιδιωματισμούς,we don't speak Greek,dear!..Μα όλα πια να τα δίνουν στο Γιώργο να τα διαβάζει;Όσο να πεις,την κατέχει την αγγλική..

Ωραία περνάμε πια,δεν έχουμε παράπονο!
Όλο και κάτι πιο γελοίο απ το προηγούμενο εξελλίσεται,χαρίζοντάς μας πιο αστείες μέρες,πιο μεγάλο συκώτι κι ακόμη μεγαλύτερη επιθυμία μετανάστευσης!
Μικροπρέπειες,ασήμαντοι πολιτικοί,αδαείς,άσχετοι στις υπηρεσίες,ανίκανοι κι άχρηστοι.
Κι εμείς σφυρίζουμε αδιάφορα,βρίζουμε και ξεχνάμε,βαριόμαστε και τα παρατάμε.

Ένα πλοίο ταξιδεύει.
Η "Ωραία Ελλάς".
Φωταγωγημένο κατάστρωμα.Γλέντι.Τρώμε,πίνουμε,χορεύουμε.Σουρωμένος κι ο πλοίαρχος.Πίττα κι ο ασυρματιστής.Κανείς στο ντεκ,απεργούν και οι ναυτεργάτες.
Πλέουμε στα τυφλά-τύφλα στο μεθύσι της σιγουριάς μας.Πως κανείς δε θα προσέξει την αλλοπρόσαλη πορεία μας,πως χάρτης δεν υπάρχει,η πυξίδα απομαγνητισμένη,κι ο προοορισμός ο" πουθενά και βλέπουμε".Αλλά δεν βλέπουμε.Τον καιρό που χαλάει,την καταιγίδα που πλησιάζει,κι ένα παγόβουνο να έρχεται.
Μήπως να βρούμε τον Τζέιμς Κάμερον και τον πείσουμε να γυρίσει στα ελληνικά νησιά τον "Τιτανικό 2 ",και τα έσοδα υπέρ της σωτηρίας του πλοίου;..Αν και φοβάμαι,μόλις το παγόβουνο αντίκρυζε την "Ωραία Ελλάς",θα έσπευδε απ την τρομάρα του να λιώσει...Ή και να βρίσκαμε πως ο άνθρωπος στο υπουργικό συμβούλιο είχε επενδύσει και μιζάρει στην πρόσκρουση για ένα σπιτάκι στας εξοχάς..της Ανταρκτικής.

Ένα πλοίο είμαστε και ταξιδεύουμε.
Δεν είμαστε χαμένοι στη μετάφραση.
Απλώς είμαστε χαμένοι.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου