Τρίτη 9 Νοεμβρίου 2010

ΜΙΑ ΝΤΡΟΠΗ ΑΚΟΜΗ

Μέσα στον κακό εκλογικό χαμό,στα ραδιόφωνα και τις εφημερίδες,την προηγούμενη Παρασκευή βρέθηκε μονόστηλη,σχεδόν τελευταία,μια απίστευτη είδηση...εξαιτίας τής μη ανανέωσης και λήξης των 11μηνων συμβάσεών τους για 150 γιατρούς και νοσηλευτές Μονάδων Εντατικής Θεραπείας,θα μείνουν κενά,θ' αδυνατεί η πλήρωση 80 κρεβατιών γι ασθενείς αυξημένης φροντίδας.

Πριν 14 χρόνια,ο πατέρας μου πέρασε 25 μέρες στη μονάδα,πριν φύγει για πάντα.
Πριν 2ο μέρες,12 μέρες άντεξε ο πεθερός μου πριν το μεγάλο του ταξίδι.
Αλλά δεν είναι η προσωπική μου ευαισθησία η αιτία που όσα διάβασα πέρασαν σαν ηλεκτρική εκκένωση στη ραχοκοκαλιά μου - η απόφαση αυτή είναι ένα θέμα συγκλονιστικής αποκάλυψης για την κατάρρευση τού συστήματος υγείας.

Σκεφτείτε το λίγο...το ελληνικό κράτος δεν μπορεί να χρεωθεί τη νοσηλεία 80 βαριά άρρωστων ασθενών που κινδυνεύει άμεσα η ζωή τους!

Σκεφτείτε το,νοσηλεύεστε στο νοσοκομείο,ξαφνικά επιδεινώνεται η κατάστασή σας και πρέπει απ' το απλό δωμάτιο να σας μεταφέρουν στην εντατική...απλό;...
Πόσο γρήγορα νομίζετε θα μπείτε εκεί;
Πριν 11 μήνες,ο μέσος χρόνος αναμονής ήταν 45 άτομα τη μέρα,σήμερα έγινε,με αυτές τις συμβάσεις που κόβονται...15 ασθενείς.

Αναμονή...δηλαδή,επειδή το κράτος δεν έχει λεφτά για μισθοδοσία 150 ειδικευμένων μπορεί και περιμένοντας ν' αποστηθίσεις το εκκλησιαστικό κατευόδιο περί τόπου μακρινού...τόπου χλοερού...τόπου καταψύξεως...

Τώρα αυτό το "δεν έχει λεφτά"...να το δούμε;
Πόσο να στοιχίζουν αυτοί οι 150 μισθοί,συν τα έξτρα,οι υπερωρίες,τα νυχτερινά...και λοιπά..να βάλω από 2 χιλιάρικα;...σύνολο 4 εκατομύρια,είναι καλά να τ' αφήσω;
Είναι πολλά;
Λέτε απ' αυτά ν' αρχίσει η ανασυγκρότηση τού έθνους;
Λέτε αυτά να λείπουν και η σωτηρία τής ελληνικής οικονομίας να προηγείται τής σωτηρίας ασήμαντου ανωνύμου εντατικής;

Να λα'ι'κίσω και μελό να γίνω;
Με 4 εκατομύρια ευρώ θα σωθούν χιλιάδες ζωές,θα νικήσει η ζωή το θάνατο,δεν θα βγαίνουν κλαίγοντας απ' τα νοσοκομεία οι συγγενείς,δεν θα συναντούν στα γραφεία κίνησης ασθενών τα γραφεία κηδειών,δεν θα εκλιπαρούν για βοήθεια και σωτηρία με σκυμένα κεφάλια κι αστείρευτα δάκρυα...απ'αυτά κόβουν,αυτή είναι η επιλογή τους...μια χυδαιότητα.

4 εκατομύρια ευρώ...γιατί δεν κόβουν τα ταξιδάκια τους με τα λίαρ τζετ τα υπουργοσα'ί'νια και δεν παίρνουν την Ολυμπιακή;...γιατί δεν καταργούν κανά στρατόπεδο;...γιατί δεν ξενοικιάζουν κανένα κτήριο τής Βουλής;...γιατί δεν κόβουν καμιάν επιχορήγηση;...γιατί δεν πουλούν καμιά δεκαριά κρατικές Μερσεντές;...γιατί δεν σβήνουν καμιά μίζα εξοπλιστικού;...γιατί δεν καταργούν τα τζάμπα κινητά τους;...

Δεν αξίζουν τη νοσηλεία οι γονείς,τ' αδέλφια μας,εμείς;
Κόψτε από παντού,όχι απ' την υγεία...ξεφτιλοκυνικοί,ανάλγητοι τεχνοκράτες!

Αλλά χέστηκαν!
Αν συμβεί κάτι στην κάστα των επωνύμων,αν τα γουρούνια τής όποιας εξουσίας πάνε να σκάσουν απ' τη μάσα,θα έχουν νοσηλεία VIP,θα συντονιστούν ΕΚΑΒ/πλοία/ελικόπτερα,θα προηγηθούν στις εντατικές,θα στηθούν τέντες στα Ωνάσεια για δελτία σε εθνικό δίκτυο,τα ιατρικά ανακοινωθέντα θα εκφωνούνται απ' τον Χ''Νικολάου - ακόμα και στον ρόγχο τους οι εξουσιαστές είναι πρώτης προτεραιότητας κι εμείς οι υπήκοοί τους βήτα διαλογής,αναλώσιμοι.

Άλλη μια φορά να το γράψω - κόβονται 80 κρεβάτια σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας γιατί δεν ανανεώνονται οι συμβάσεις 150 γιατρών και νοσηλευτών.

Ας χρησιμοποιήσω μια λέξη.
ΝΤΡΟΠΗ - εδώ εμπεριέχεται στο πλήρες της νόημα!
Κι ακόμη ντροπιαστικότερη η αποσιώπιση τής είδησης απ' τα ΜΜΕ,μια ανήλιαγη γωνιά δημοσιότητας μπρος στο μέγα φως,τη μάχη Κικίλια...τί είναι η μάχη επιβίωσης μπρος σε αυτό..να δώσω ένα ακόμα στοιχείο,η νοσηλεία ενός και μόνο ασθενούς εντατικής κοστολογείται 3-4 χιλιάδες ημερησίως,πιθανόν είναι και μια καλή ευκαιρία ν' απαλλαγούμε κι απ' τα έξοδά τους!


Κάποτε ο σεβασμός στην ανθρώπινη ζωή ήταν η χαρακτηριστικότερη απόδειξη πολιτισμού μιας κοινωνίας,το κράτος πρόνοιας σηματοδοτούσε το επίπεδο προόδου,ήταν καθοριστικό σημάδι αξιοσύνης και ηθικής ανωτερότητας.

Σήμερα κατάντια δίχως πάτο...μην μαλώσουν οι αγορές και τραβήξουν τ' αυτάκι τού υπουργού μας τού μάγκα,του συντεταγμένου διεθνών εντολών...

'Οσοι πήραν τέτοια απόφαση αισχύνης - όταν έρθει η ώρα τους άκλαυτοι να μείνουν!

Υ.Γ.

Είναι πρόσφατη η απώλειά μας...ας γράψω ένα ευχαριστώ από καρδιάς για τους γιατρούς και όλο το προσωπικό των εντατικών δυο νοσοκομείων,τού Σωτηρία και τού Θριάσιου.
Ευγενείς,αφοσιωμένοι,συμπονετικοί,καθησυχαστικοί κι ειλικρινείς,με λόγο ζεστό κι ανθρώπινο,όσο κι επαγγελματική διαχείρηση κι ανάλυση τού πανικού μας.
Συμμερίστηκαν το δράμα μας,ακουμπήσαμε την προσμονή και την ελπίδα μας για ένα θαύμα που δεν ήρθε...ας κρατήσουν αντοχή κι έγνοια για τις υπόλοιπες μάχες,να νικήσουν οι επόμενοι,πιο τυχεροί από μας. - υποκλίνομαι.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου